אין תעודות אין צדק

התפרסם בידיעות אחרונות, 7.8.12

המדינה היהודית-דמוקרטית הייתה יכולה להיות אור בוהק לגויים, לו רק התקיימו מספר תנאים. לולא חיו בקרבנו מיעוטים, היינו יכולים להיות פלורליסטים מושלמים; לולא היו לנו שכנים, היינו יכולים להיות מופת לשכנות טובה ולרדיפת שלום; לולא היה הצדק כרוך בטרחה רבה כל כך, היינו יכולים להיות צדיקים כזוהר הרקיע. כי באופן עקרוני יש לנו כל הכוונות הנכונות, וחשוב מזה, כל המילים הנכונות: מוסר אוניברסלי למשל: כל בני האדם נוצרו שווים ויש להם זכויות מעצם היותם בני אדם. במציאות זה יותר מסובך, כמובן. יש אנחנו, לנו מגיעות זכויות; לאחרים מגיעות פחות. כלומר היו מגיעות, לו הם היו אנחנו. אבל הם לא. זבש"ם. או קחו למשל את או מוסר הנביאים. הנביא ישעיהו בז לאלה המחניפים לאלוהים יומם וליל, אבל שוכחים את החלשים בחברה שבה הם חיים. הוא דורש מעשים; הוא דורש צדק חברתי: "ובפרשכם כפיכם אלי, אעלים עיני מכם. גם כי תרבו תפילה איני שומע. ידיכם דמים מלאו. רחצו, היזכו, הסירו רוע מעלליכם מנגד עיני. חדלו הרע. למדו היטב, דרשו משפט, אשרו חמוץ, שפטו יתום, ריבו אלמנה". יפה נכון? הוא משלנו הישעיהו הזה. ראיתם איזו עוצמה מוסרית? מדהים. אבל אל תצפו מאיתנו לפעול על פי העקרונות היפים של הנביא. זה לא מציאותי. זאת לא אשמתנו, כמובן. אילו רק לא היו עניים בחברה, היינו יכולים להציג צדק חברתי מושלם. יש עניים? חבל; באמת חבל. אנחנו לגמרי בעד הרעיונות הגדולים. כשיבוא משיח צדקנו, תראו שכולכם תבואו ללמוד מאיתנו. בינתיים אנחנו "מציאותיים", כלומר מצפצפים על העקרונות הגדולים—רק בינתיים, עד שיבוא משיח צדקנו. הנה למשל התקנות ששר המשפטים יעקב נאמן חתם עליהן בימים אלה. על פי התקנות החדשות, יהיה הצדק בישראל נגיש רק לבעלי תעודת זהות ישראלית או דרכון זר. ומה אם אתה עובד זר נטול דרכון, או פלסטיני תושב השטחים ונעשה לך עוול על ידי מעסיקך או על ידי הרשויות? המדינה מנערת את חוצנה ממך. קודם כל תשיג תעודת זהות או דרכון, אחר כך נראה. לא הצלחת? חבל. והרעיון כי במדינת צדק, לא יהיו אנשים משוללי כל גישה למשפט, שהרי שלילה כזאת תהפוך אותם לנטולי כל הגנה מזדון ליבם של אחרים? הרעיון בהחלט יפה, אבל צריך לקחת בחשבון את המציאות. כל הלא-יהודים הללו יוצרים עומס בלתי נסבל על מערכת המשפט העסוקה שלנו. נכון שבתורה נאמרו דברים יפים–"וכי יגור אתך גר בארצכם, לא תונו אתו. כאזרח מכם יהיה לכם הגר הגר אתכם, ואהבת לו כמוך, כי גרים הייתם בארץ מצרים; אני ה' אלהיכם"—אבל צריך להיות מציאותי. אני יודע, אדוני השר נאמן, שבתור אדם המעצב את המציאות החדשה שלנו, חשוב לך לעגן את אי הצדק בחוק. ישראל, אחרי הכל, היא מדינת חוק. על פי חוק אפוא יהיה במדינה מעכשיו מעמד שלם של אנשים שהחוק אינו מגן עליהם. "נבלה ברשות התורה" קוראים לזה. בינתיים אתם יכולים לקרוא את ישעיהו. "דירשו משפט," הוא מציע. לדרוש אתם יכולים. לקבל? כשתשיגו תעודות נראה.

עוד על מוסר למיוחסים בלבד, ראו מאמרי, "מומחים לעצמם," בקומפרס.

2 תגובות

  1. אנשים הם לא קופסאות שזורקים כי זה "לא מתאים לנו". לגבי כל אלו שאין להם ת"ז / מסתניים / בלתי-חוקיים וכיוצ"ב, יש למצוא פתרון כלשהו. יש אבטלה בארצנו, מה הבעיה למצוא עוד תקנים ולשכור שופטים נוספים לטיפול בעתירות המסובכות הללו. אגב, בעיית חוסר-התקנים בולטת גם בבתי-חולים (ובמקומות אחרים), אז מה יהיה – לא נטפל במסתננים בשל-כך? איזו מן מדינת-רווחה אנחנו?! מה קורה לפנים האנושיות שעלינו לעטות?! אם נסיר אותן מעלינו, אל לנו להתלונן על מדינות אחרות המכפישות את שמנו! האמרה "יחס גורר יחס", לא נס ליחה! סגן שר החוץ הפולני, באירוע מרגש ביד ושם "מבצע ריינהרד" אמר: "כשאדם מפסיק להתייחס לאדם אחר כאחיו…" (השואה פורצת), אך אני מוסיפה לכך כי לא רק השואה, אלא בחיי היום-יום הניכור מתגבר והחיים נהיים "חיים בזבל" (וסלחו לי על השפה העממית)

    אהבתי

  2. לא בכדי נאמר "צדק צדק תרדוף.." גם מודגש פעמיים וגם השימוש במילה לרדוף מראה על הקושי . נאמן,אדם דתי המכיר את הפסוק כנראה בונה על מערכת משפטית נפרדת לחסרי הזהות ואולי היא נמצאת בשמים.אנחנו לא מכירים אלא מערכת משפטית אחת המחייבת את כל הנמצאים
    בגבולות המדינה לטוב ולרע. האם כך אמורה לנהוג מדינה בעלת פרטנסיות של היות אור לגויים?.
    כולי תקווה שזה לא יקרה (כמו החלטות מגוחכות אחרות). אני מכירה מערכת אשר פיצתה פלשתינאים רבים אשר נפגעו בגין פעילות צה"ל ואלה לא היו מחויבים בניירות ולחילופין כאלה אשר נענשו בגין עבירות וכל זה ע"י בתי משפט הפועלים לפי הדין הישראלי-אם יש בכך צדק,איני יודעת אבל בהחלט אין בכך אפליה.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s