לא יודע מה אתכם, אבל לנו דווקא סבבה

בביקורו בגרמניה ביום ב' הכריז נשיא ארה"ב, ברק אובמה, כי זוהי התקופה השלווה בהיסטוריה. מעולם לא היה טוב יותר. לו התבקש לבחור העידן להיוולד בו, אמר, היה בוחר בעידן שבו אנו חיים. הרשו לי לפתוח ולומר שכהיסטוריון יש לי בעיה עם דירוגים. אני לא יודע אם צה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר בעולם (יותר מהמשמר השוויצי של האפיפיור?) ואני לא יודע מה מהי התקופה השלווה "ביותר" או הטובה "ביותר" בהיסטוריה. תלוי את מי שואלים. אם אתה סורי, למשל, הקביעה שאנחנו חיים בעידן של שלום, גרועה ממגוחכת. אם אתה יזידי, הטענה שזה העידן להיוולד בו, היא מפלצתית. התקופה שהתחילה עם הקיסר קוקיוס נרווה בשנת 96 לספירה והסתיימה עם מותו של הקיסר מרקוס אורליוס בשנת 180 נודעה כעידן "הקיסרים הנאורים". תור זהב אמתי. ברחבי האימפריה הרומית שררו כמעט תשעים שנה של שלום ושגשוג כלכלי. מצד שני, אם היית פרסי או דאקי בימי טריאנוס, איש יהודה בימי אדריאנוס (מרד בר כוכבא), או מארקומני בימי מרקוס אורליוס, היו לך, סביר להניח, השגות על הדירוג הזה.

ואף על פי כן יש משהו בטענתו של אובמה. ברור שנשיא ארה"ב מתכוון שזהו העידן הטוב ביותר להיוולד בו כאיש המערב העשיר והשבע. מבחינה זאת הוא צודק. מאז ההתפרצות האחרונה של אלימות (התפרצות נוראה במיוחד, יש לומר) במלחמת העולם השניה, אירופה נהנית משלום שלא היה כדוגמתו ומרמת חיים בלתי נתפסת כמעט. אין במערב רעב; אין בו עוני שמזכיר ולו במשהו את העוני שידעה בתקופות שקדמו למלה"ע השניה. תושבי המערב בריאים, שבעים ובטוחים מאי פעם. נכון שארה"ב יוצאת מידי שנים אחדות למלחמה באיזור כזה או אחר של העולם, אבל ההשפעה של המלחמות הללו על החיים בארה"ב היא שולית לחלוטין. הוסיפו לכך כמה זוויות האמורות להיות קרובות לאובמה, לנו ולמחצית המין האנושי: כשחור, כאישה, כיהודי (וכבן מיעוט לאומי ודתי בכלל), לא יכולת לבחור תקופה טובה יותר. האפלייה לרעה של שחורים, של מיעוטים ושל נשים, האלימות כנגד קבוצות אלה, שעד לפני עשורים מעטים הייתה כמעט מובנת מאליה (גם בארה"ב) היא כיום, ברוב המערב, עניין מאוס הקיים בשוליים ולא כחלק מן המרכז הממוסד. אין ספק שטוב לחיות במערב אחרי מלה"ע השניה. השאלה הקריטית היא כמובן, כמה זמן זה עוד יימשך. שאלה טובה. אם תשאלו את הכלכלנים ואת הפוליטיקאים, יאמרו לכם שזה יימשך לנצח. אם אתם שואלים היסטוריון, יאמר לכם שתקופות כאלה אף פעם לא נמשכות זמן רב. אם אתה שואלים היסטוריון, הוא יציע לכם לבדוק את פוליסות הביטחון ואת סירות ההצלה. תבדקו. ליתר ביטחון.

התפרסם בידיעות אחרונות 26.4.16

22 תגובות

  1. מעניין איזה סרט רואה עכשיו ברק אובמה ואם ביומן שלפני הסרט הוא הספיק לראות את דאע"ש, את מיליוני הפליטים המחפשים את דרכם אל החופש והחיים, חלקם מתים בדרך, חלקם טובעים או נרצחים, חלקם מאבדים את בני משפחתם, את צפון קוריאה שמנהל דיקטטורה מאחורי גבולות סגורים??? או שמא הוא אחר להיכנס לקולנוע כי היה עסוק בצילומים עם ילדים למען האופטימיות.

    Liked by 2 אנשים

    1. הוא "רואה סרט" היסטורי שבו הביקורת הזאת אינה רלבנטית. תמיד היו ותמיד יהיו אנשים ללא מזל, שמתו במלחמות ושהפכו לפליטים. הטענה היא שהיום יש פחות כאלה מאשר בכל תקופה אחרת בהיסטוריה. אם את רוצה לטעון שהוא טועה, תצטרכי לעשות זאת בצורה יותר מוצלחת מאשר להזכיר את קיומם של דאע"ש וצפון קוריאה, כי זו לא הפרכה לטענה שלו.

      לפרטים נוספים, הקליקי על הקישור שבשם שלי.

      אהבתי

      1. כמו שאתה רושם את תגובתך , זה נקרא כמו פסע לפני אלימות. תירגע. גם אם אחרים כותבים תגובה שהיא לא תואמת את דעתך יש דרכים ראויות לתקן אותם, אם בכלל.

        אהבתי

      2. אה? אלימות? מאיפה הרעיון המופרך הזה?

        כמו-כן התגובה המקורית מזלזלת באובמה (עם לוגיקה בעייתית) והתגובה שלי מזלזלת בזילזול. לא ברור לי מה "לא ראוי" בניסוח שלי.

        כמו-כן אני מתנצל שהמערכת מצנזרת את הקישור שהבאתי, אפשר לנסות להוסיף Http לפני [בתקווה שלא יצונזר גם]

        tinyurl.com/hgguxb3

        Liked by 1 person

    2. הוא "צופה בסרט" שבו ההערה שלך לא רלבנטית. תמיד יהיו אנשים חסרי מזל שמתו במוות אלים או שהפכו לפליטים. אבל בדורנו יש הרבה פחות כאלה מכל תקופה אחרת בהיסטוריה. אם את רוצה להוכיח שהוא טועה, תצטרכי לעשות זאת עם טיעון מוצלח יותר מאשר איזכור קיומם של דאע"ש וצפון קוריאה. אבל כדאי קודם לראות את מה שיש כאן:

      אהבתי

  2. בקר טוב לכל המשוחחים.

    אני מציע בחום לקרוא את ספרו האוטוביוגרפי של ברק אובמה "חלומות מאבי". משום שלדבר על ברק אובמה במונחים של "איש המערב (ה)עשיר ו(ה)שבע" או לסירוגין להניח כי הוא לוקה בחוסר בקיאות היסטורית או בחוסר בקיאות של ההווה אינו אלא עוולה עצמית.

    אהבתי

    1. מה הקשר בין חייו האישיים לבין ההצהרה הזאת? הוא לא מדבר כברק אובמה (וכמי שקרא את הספר, עלי לציין שחיין היו חיים טובים של ילד במשפחה חד הורית ממעמד הביניים) הוא מדבר כמעין צופה מערבי. לו היה מדבר כאפריקני למשל, היה אומר שזוהי אחת מן האיומות שבתקופות להיוולד בהן.

      Liked by 1 person

      1. למה עכשיו תקופה איומה יותר מאשר, נגיד, בשנות ה-90 שם בוצע רצח-עם באפריקה? או בשנות ה-70 כשהיו עוד יותר דיקטטורים עוד יותר מטורפים כמו אידי אמין? אפילו לאפריקני, עדיף להיוולד עכשיו מאשר בתקופות אחרות.

        אהבתי

  3. בתמצית:

    אנחנו הרבה פעמים מוצאים עצמנו מרחמים על/ מזדהים עם אחד מאילו: יתומים, אנשים קשיי יום (או כאלה שגדלים במשפחות קשיי יום), מהגרים, מיעוטים, אנשים השסועים בין מספר זהויות- זאת בעוד שברק אובמה, יש לזכור, הוא התמהיל של כל המודלים הללו. ועוד.

    הוא למעשה ה-Mathos Pathei המודרני – שרצף חייו והוא עצמו כאישיות מעורר בנו, באדם הסביר, את רגשות הקאתארזיס (החמלה והחרדה שחוברים יחדיו אך בניגוד למודל הארכאי סופו של המודל האובאמי הוא טריומף). זאת גם הסיבה שכהוא אומר משהו – יש לו את כל הסיבות להגיד את זה רק כברק אובאמה.

    אם לא נשקול את דבריו, את דבריו של מי נשקול?

    אהבתי

  4. חייב להוסיף: השאלה עצמה "מתי טוב יותר להיוולד" היא די נטולת משמעות שכן מלבד השנים של המלחמות הנוראיות – תמיד היו אנשים שחיו טוב וכאלה שחיו פחות טוב. זה קיים בכל עידן.

    אהבתי

  5. אובמה ממרומי כיסאו רואה את המרחב הגלובאלי
    הוא אינו נכנס לפרטים : יזידים?כמה כבר יש?
    סורים, כורדים ,פליטים, קטן עליו.
    המצב בסין טוב משהיה, פוטין עם כל הכריזמה שלו אינו מהווה איום על המערב , הפלירט בין פוטין לבין נתניהו לא מטריד אותו וכן הלאה..
    מבחינתו אלה רגעים מכוננים של שקט בייחוד שארונות מכוסות בדגל אינם מגיעים בהמוניהם הביתה לארה"ב.
    ןישראל, ופלשתינאים שימשיכו להכות אחד את השני סוג של פאקס אמריקנה.

    אהבתי

  6. אני חושב שמוסכם על הרוב, שבתקופתנו, כמו בכל תקופה, יש ברי מזל ויש פחות, יש פערים ויש הרבה קלקלות לתקן. אבל הפרופורציות משתנות והמצב דינמי. בתחילת המאמר טענת נגד טענתו של אובמה, ש"בימינו, החיים שלנו (של מי?) תותים", אך בסוף הדברים, בעצם הסכמת איתו, כי טענת, שעונת תותים קצרה וחולפת. אז יש לי שתי שאלות. 1) האם עמדתך היא לפי הרישא או הסיפא? 2) מה תוקפן וגבורתן של פוליסות ביטוח וסירות הצלה, בתום העונה, לא עלינו?

    אהבתי

  7. אני לא חושב שאובמה מדבר כאיש מערב שבע. ברוב המדדים גם מצבם של רוב הלא-מערביים-שבעים השתפר בהרבה.

    כדאי לקרוא יותר בתשומת לב קטע מהטקסט המלא שלו:
    "
    "More people live in democracies, where they live wealthier and healthier and better educated with a global economy that has lifted up more than a billion people from extreme poverty and created new middle classes from the Americas to Africa to Asia."

    Obama noted that tens of millions of people are saved from disease and infant mortality and people are living longer lives.

    "Around the world we're more tolerant, with more opportunity for women and gays and lesbians as we push back on bigotry and prejudice," he said. (He notably did not mention transgenders, a topic that is making headlines back home.)

    "If you had to choose a moment in time to be born, any time in human history, and you didn't know ahead of time what nationality you were, or what gender, or what your economic status might be, you'd choose today," the president said."

    שים לב שהטיעון שלו הוא בעצם מסך הבערות של רולס. האם יש מדד טוב יותר לקביעה כזו?

    אהבתי

  8. משונה כמה קשה יכולה להיות שפה פשוטה… סטטיסטית היום הסיכויים שלך למות מוות אלים נמוכים מאי פעם בהיסטוריה. זו עובדה. מתמטיקה. מה מסובך כאן? וכן, כמו שסורי יכול לטבוע בנהר בעומק ממוצע של 20 ס"מ ככה גם נהרגים היום… לא צריך לסבך כל אמירה אלא אפשר להתייחס אליה כמו שהיא – איזה קהל משונה אתם ראעבעאק

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s